Πολλές φορές, πολύ συχνά στη ζωή μας, κάνουμε λάθη,..
Τα λάθη είναι συνυφασμένα με τη ζωή μας,..
Όταν κάνουμε κάποιο λάθος, είναι καλό να το παραδεχόμαστε και να προσπαθούμε να το διορθώσουμε,..
Ένα λάθος που διορθώθηκε, αν οι επιπτώσεις δεν ήταν καθοριστικής σημασίας, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δεν έγινε ποτέ,..
Ό,τι διορθώνεται ποτέ δεν χάλασε,..
Με αυτή την έννοια, όταν κάποιος κάνει ένα λάθος το οποίο μπορεί να διορθωθεί, το σωστό είναι οι άλλοι, οι δικοί του άνθρωποι, να του λένε ένα “δεν πειράζει”,..
Τα λόγια παρηγοριάς, ανακουφίζουν τόσο τον ίδιο, όσο και εμάς, αλλά και βελτιώνουν τη μεταξύ μας σχέση,..
Λέγοντας “δεν πειράζει’, δείχνουμε ότι αισθανόμαστε αληθινή αγάπη,..
Η αγάπη δεν είναι μια δήλωση “σ’αγαπώ”,..
Η αγάπη ζητάει αφορμές για να εκφράζεται και ένας τρόπος έκφρασης είναι να μπορούμε και να θέλουμε να συγχωρούμε, να λέμε “δεν πειράζει” και να το εννοούμε,..
Όταν κάνουμε μια επιλογή, όταν παίρνουμε μια απόφαση, το κάνουμε έχοντας ορισμένα δεδομένα: Το συγκεκριμένο χρόνο, το συγκεκριμένο τόπο, τα συγκεκριμένα άτομα που εμπλέκονται και τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν,..
Αν σε άλλο χρόνο, μεταγενέστερο, κρίνοντας από το αποτέλεσμα μια πράξης ή μιας απόφασης, κρίνουμε ότι ήταν “λάθος”, η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σημασία, παρά μόνο σε σχέση με το γεγονός ότι στο μέλλον θα είμαστε ίσως πιο προσεχτικοί σε ανάλογες περιπτώσεις,..
Αλλά, πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν αληθινά ανάλογες περιπτώσεις;.. Είναι άραγε δυνατόν να τύχει στο μέλλον να έχουμε να κάνουμε με όλους τους ίδιους όρους;.. Τόπο, χρόνο, άτομα, συνθήκες;.. Καθόλου,.. Γιατί και μόνο ο παράγοντας χρόνος καθιστά αδύνατο να αντιμετωπίσουμε την ίδια κατάσταση που μας καλεί να κάνουμε κάποια επιλογή,..
Η πείρα όπως, είναι κάτι που αποτελεί συσσωρευμένη γνώση και με το χρόνο σιγά σιγά γίνεται σοφία,..
Η πείρα αποτελεί σύμβουλο για τις αποφάσεις και τις επιλογές μας,.. Ωστόσο, όχι καθοριστικής σημασίας σύμβουλο,..
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις ανθρώπινες σχέσεις,..
Κάποιος μας πίκρανε, κάποιος μας απογοήτευσε, κάποιος μας πρόδωσε,..
Είναι σωστό, για μας και για τους άλλους, να αποφασίσουμε ότι πχ δεν θα κάνουμε άλλες φιλίες, δεν θα προσπαθήσουμε ξανά να αποκτήσουμε ερωτικούς συντρόφους, δεν θα δημιουργήσουμε νέες επαγγελματικές συνεργασίες, επειδή κάναμε “λάθη” στο παρελθόν;..
Δεν είναι σωστό ούτε για μας ούτε για τους άλλους,.. Δεν είναι δίκαιο,.. Γιατί, θα απομονωθούμε και δεν θα έχουμε στο μέλλον άλλες ευκαιρίες να πετύχουμε,.. Και γιατί δεν θα δώσουμε σε άλλα άτομα την ευκαιρία να ωφεληθούν από κάποια θετική σχέση τους μαζί μας,..
Τα λάθη, λοιπόν, είναι χρήσιμα, όχι για να τα αποφεύγουμε πάση θυσία, αλλά για να μας βοηθάνε να μην τα επαναλάβουμε, προσφέροντάς μας τη γνώση και διδάσκοντάς μας την προσοχή ώστε να αποφεύγουμε επιπολαιότητες και βιαστικές αποφάσεις,..
Δεν πειράζει, λοιπόν, αν αποτύχαμε σε μια προσπάθεια, ή σε περισσότερες,.. Κάθε λάθος έχει τη θετική του πλευρά,.. Και στο κάτω κάτω, αν κάποιος μας φέρθηκε με αχαριστία, ας πούμε ένα “δεν πειράζει” και ακόμα ένα “το πρόβλημα της αχαριστίας το έχει ο αχάριστος”,..
Και πάμε παρακάτω,..
Έχουμε συναντήσει πολλές φορές την περίπτωση ενός νέου ή μιας νέας που πχ έδωσαν εξετάσεις στις πανελλαδικές και απέτυχαν. Η αντίδραση των γονιών ποικίλει,.. Μπορεί να είναι σκληρή, τέτοια που έχει οδηγήσει ακόμα και σε αυτοκτονίες παιδιών, μπορεί να είναι ήπια με ένα μίγμα θλίψης και απογοήτευσης, αλλά μπορεί και να είναι χαλαρή, με κατανόηση και συμπαράσταση,..
Η πιο σωστή αντίδραση για την ψυχική υγεία του νέου ή της νέας, είναι το “δεν πειράζει”, συνοδευόμενο από φιλική κουβεντούλα και προτροπές όπως “θα προσπαθήσεις ξανά και την επόμενη φορά θα είσαι καλύτερα προετοιμασμένος”,..
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα υπόβαθρο εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας στη συγκεκριμένη σχέση ώστε αυτό το “δεν πειράζει” που θα πούμε να έχει νόημα,.. Να είναι απόλυτα πιστευτό,.. Να μην ακούγεται σαν να είναι βγαλμένο με το ζόρι,..
Φυσικά, το “δεν πειράζει” δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως δικαίωμα για νέα λάθη και νέες αποτυχίες,.. Το “δεν πειράζει” πρέπει να σημαίνει ότι “ξέρω ότι δεν είσαι επιπόλαιος και ότι θα παλαίψεις για το σωστό, τη νίκη, την επιτυχία”,..
Η κατανόηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ανοχή για περισσότερα σφάλματα, για νέες επιπολαιότητες,..
Δεν υπάρχει ένα αντικειμενικό όριο σε σχέση με την ικανότητά μας να λέμε “δεν πειράζει”,.. Δηλαδή, κάποιος θα έλεγε με την καρδιά του το “δεν πειράζει” για μία πράξη, την οποία κάποιος άλλος θα την θεωρούσε ασυγχώρητη,.. Ο καθένας έχει τα δικά του όρια (κριτήρια) και μάλιστα μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε τομέα της ζωής,.. Άλλο όριο στη σχέση του με τα παιδιά του, άλλο με την ερωτική του σύντροφο, άλλο με τους συνεργάτες του και άλλο με τους υπόλοιπους ανθρώπους,..
Ένα πράγμα που πρέπει να έχουμε υπόψιν για να λειτουργεί αποτελεσματικά το “δεν πειράζει” είναι να δίνουμε την απάντηση αυτή νωρίς, όταν δηλαδή το πρόβλημα είναι “φρέσκο”,.. Ένα πρόβλημα που μένει άλυτο, κάποτε κακοφορμίζει και δεν διορθώνεται,.. Ό,τι και να κάνεις μετά, η δυσάρεστη κατάσταση έχει παγιωθεί και δεν μπορεί να βελτιωθεί εύκολα,.. Το κάλλιο αργά παρά ποτέ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν ισχύει,.. Γιατί το αφήσαμε και “σάπισε”,.. Όταν είναι “φρέσκο”, πλάθεται!.. Είναι διαχειρίσιμο,.. Μας δίνει από μόνο του τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσουμε με το σωστό τρόπο,.. Στην ουσία να το διαλύσουμε και να το κάνουμε παρελθόν,..
Ο φθόνος,..
Ο φθόνος μαραζώνει τους φθονερούς, αλλά δεν αμαυρώνει το έργο των άξιων, τους οποίους εκείνοι φθονούν. Οι άξιοι προχωρούν και δημιουργούν αφήνοντας με περηφρόνηση τους